Montering av Parkett

Klikkparkett

Parkettgulv er laget av tre, et materiale som utvider og krymper avhengig av luftfuktigheten i rommet. Det finnes forskjellige typer parkett med varierende utseende, tekstur og kanter. Parkett legges ofte flytende, uten spiker eller lim. Når du legger et flytende parkettgulv, må du sørge for en ekspansjonsfuge rundt rommets omkrets og faste installasjoner. Dette gir gulvet plass til å utvide og kontrahere. Du må også ha ekspansjonsfuger ved terskler, dørkarmer, trapper og overgangen til andre gulv. Parketten bør oppbevares innendørs med emballasjen på inntil den har tilpasset seg temperaturen i rommet. Hvis du tar parketten rett inn fra et kaldt lager om vinteren og fjerner emballasjen, kan det føre til at fuktigheten i luften kondenserer på parketten og midlertidig gjør den fuktig. Det er viktig at all maling i rommet er fullført, inkludert i nye bygg.

Det er nødvendig å installere en fuktsperre i følgende situasjoner: når det er fare for økende fuktighet, når undergulvet består av betong på mark, lettbetonggulv, gulv over områder med høy fuktighet og varme (som vaskerom og fyrrom), samt på gulv med varme og i kjellere.

Heltre Lamell Gulv

Helliming

Hvorfor bør du vurdere å lime parkettgulvet fullstendig til underlaget? Jo, det gir en mer dempet akustikk i rommet ved å redusere støyen som oppstår mellom parketten og underlaget. I tillegg bidrar limets fleksibilitet til å absorbere og redusere vibrasjonene som kommer fra trinnlydene. Bruk elastisk parkettlim for å lime parketten fast til underlaget. Med en forbruk på 10 liter kan du dekke en gulvflate på omtrent 10 kvadratmeter. For å sikre riktig mengde lim, bruk en tannsparkel med 5mm tenner. Underlaget må være helt jevnt, så betonggulv må sannsynligvis avrettes før lim og parkett påføres. Helliming av parkett gir flere fordeler, inkludert unngåelse av knirkende lyder og generell gulvbevegelse. Det gir også muligheten til å legge parkett på større gulvflater uten behov for å dele det opp i soner. Du kan også bruke hellim til parkett under områder som kjøkken og andre tunge installasjoner.

Heltre Lamell Gulv

Not-Fjær

Å lime et gulv med not og fjær er en alternativ metode for å legge et flytende gulv. Her påføres lim i de leddene hvor tappene og sporrene i gulvplankene passer sammen. Dette gir ekstra stabilitet og forhindrer bevegelse mellom plankene, noe som resulterer i en solid og varig gulvinstallasjon.